Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z cukinii do grilla

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Orzeźwiający przepis na sałatkę z cukinią, kwaskowatą czerwoną porzeczką, miętą, bazylią i płatkami migdałów. Doskonale nada się jako lekki, warzywny dodatek do grillowanych mięs.

Składniki:

cukinia 1 szt
bazylia świeża 10 liści
mięta liście 10 szt
sok z cytryny 1 szt
cukier 1-2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
płatki migdałowe 2-3 łyżki
czerwona porzeczka 1 garść
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cukinii do grilla


Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni studzimy.

Cukinię myjemy, nie obieramy- kroimy w plasterki obieraczką do warzyw.

Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, mieszamy i polewamy paski cukinii.  Mieszamy i zostawiamy na około pół godziny.

Drobno siekamy liście bazylii i mięty.

Paski cukinii układamy na półmisku posypujemy posiekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem.

Całość spryskujemy olejem i posypujemy płatkami migdałowymi i czerwoną porzeczką.

POLECAM!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.07.2017 13:30
Fajna, lekka i kolorowa sałatka :) Tak lubię najbardziej :)
gosia56 19.07.2017 11:33
Na pewno pycha ;)
Róża1 18.07.2017 23:42
Dziękuję za miły komentarz :-) . bardzo lubię dodawać do potraw szczyptę Chili :-).
SzczyptaChili 18.07.2017 21:42
Orzeźwiająca sałatka , podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak