Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana polędwica w liściach chrzanu z sałatką z bobem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z suchą marynatą

polędwica wieprzowa ok. 400 g
sól sporo
pieprz
chrzan 4 liście mniejsze

sałatka

bób 500 g
rukola 3-4 spore garście
rzodkiewka 8-10 sztuk
nektarynka 2 sztuki
pestki słonecznika 4 łyżki

sos

ocet jabłkowy 40-50 ml
miód prawdziwy 50 ml
oliwa 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana polędwica w liściach chrzanu z sałatką z bobem

Kroki postępowania

1
Polędwiczki myjemy osuszamy i oczyszczamy z błon.
Mięso kroimy w 6 cm kawałki. Każdą część dokładnie oprószamy solą i pieprzem. Z liści chrzanu delikatnie odciąć środkowe zgrubienia, nie nacinając liści. Każdą polędwiczkę zawinąć w liść chrzanu, spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Grillowana polędwica w liściach chrzanu z sałatką z bobem foto
2
Bób myjemy w zimnej wodzie.
Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy bób. Gotujemy go około 4 minuty (od momentu ponownego zagotowania wody). Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, potem obieramy.
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a nektarynki w 1 cm paseczki.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos.
Krok 2 - Grillowana polędwica w liściach chrzanu z sałatką z bobem foto
3
Rozgrzewamy patelnię grillową z olejem. Zamarynowane mięso przekładamy na patelnię, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 minut. Potem każdą polędwiczkę przekładamy na deskę, kroimy na pół. Mięso kładziemy na patelnię tak aby dopiec miejsce cięcia, przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut na malutkim ogniu.
W tym czasie na drugiej suchej patelni grillowej podpiekamy plasterki nektarynki, po chwili dosypujemy pestki słonecznika, chwilę podpiekamy, potem dodajemy bób. Wszystko delikatnie mieszamy i krótko podpiekamy.
Na talerzach rozkładamy listki rukoli i botwinki, wykładamy podpieczony bób z nektarynkami. Na wierzch rozkładamy polędwiczki. Całość polewamy sosem.
Krok 3 - Grillowana polędwica w liściach chrzanu z sałatką z bobem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 14.07.2017 10:32
Ciekawe połączenie smaków :)
SzczyptaChili 13.07.2017 22:27
Fajna , wymyślna sałatka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak