Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kotlety sojowe 1 opakowanie
woda 1 litr
kostka rosołowa 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Zalewa

woda 1/2 litra
ocet 1/4 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 1-1,5 łyżeczki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
koperek świeży 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kotlety sojowe gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych.
Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron.
W międzyczasie przygotować zalewę.
Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut.
Na końcu dodać koperek.
Gorącą zalewą zalać kotlety i odstawić do ostudzenia.
Całość wstawić do lodówki minimum na 24 godziny, a najlepiej na około 2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 17.07.2017 09:26
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 17.07.2017 09:25
Pycha...;)
gusia1000 10.07.2017 20:44
Dobre kotlety.
Ola1984 10.07.2017 10:01
Fajny pomysł na kotlety sojowe, jestem ciekawa smaku.
SzczyptaChili 09.07.2017 22:16
Ciekawe , nigdy takich nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak