Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany stek z tuńczyka z sałatką z komosą ryżową i rukolą
Steki: Steki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed planowanym czasem grillowania. Posmarować oliwą, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do przegryzienia na ok. 30 minut. Grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut. Podawać z sałatką. Smacznego!
Rady: Steki z tuńczyka należy grillować krótko na dobrze rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej), czas grillowania należy dostosować do grubości steka, nie jego wielkości. Mięso powinno być mniej lub bardziej różowe z środku (w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia). Zbyt "przeciągnięty" tuńczyk będzie suchy i niesmaczny.