Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 i 1/2 kg
mąka 2 szklanki
jaja 6
masło 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

½ szklanki cukru idzie do ciasta pozostałe pół szklanki do piany i kisielu.
Z mąki, proszku, żółtek, masła oraz cukru i zapachu do ciasta zagnieść ciasto które wstawić do lodówki. Z ½ szklanki cukru i 6 białek oraz szczypty soli ubić pianę na sztywno następnie dodać po trochę kisiel. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwałkować na blachę zostawiając jednak ¼. wyłożyć jabłka i wylać pianę. Pozostałą część ciasta porwać na drobniutkie kawałki i powtykać leciutko do piany. Piec ok. 40 – 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 07.05.2011 20:36
Pychota
banditka 30.08.2010 10:07
pycha :)
Margo1 29.08.2010 18:13
jabłecznik lubię i jem do herbaty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak