Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 750 25 dag
mąka pszenna typ 450 25 dag
drożdże 5 dag
olej 3 łyżki
woda 250 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

szpinak 40 dag
masło 5 dag
czosnek 3 ząbki
przyprawy
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ciepła wodę i wymieszać, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, wymieszać z solą, dolać olej i drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Na większej patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim kilka minut umyty i odsączony z wody szpinak na koniec dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i rozsmarować na nim przestudzony szpinak, pociąć na 3 cm szerokości paski, następnie złożyć na pół i zwinąć kilka razy.
Krok 1 - Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem foto
2
Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morską.
Krok 2 - Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem foto
3
Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.
Krok 3 - Zawijaski drożdżowe ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 04.07.2017 17:25
Na pewno bardzo smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak