Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem potrawkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
ugotowane ziemniaki 3 kg
jajko 2 szt
margaryna 50 g
pieprz
sól
kurczak 1,5 kg
śmietana 200 g
włoszczyzna 1 pęczek
mąka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem potrawkowym

KOPYTKA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić gdy będą ziemniaki zimne przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, wybierać cedzakiem na talerz.
Gdy nie wrzucimy kopytek od razu do wody to ciasto szybko rzednie i wszystko się poskleja.

SOS POTRAWKOWY
Kurczaka podzielić na ćwiartki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować.
Warzywa umyć dodać do gotującego kurczaka i razem ugotować.
Ugotowany kurczak oddzielić od kości i pokroić w kawałki.
Warzywa wyjąć z wywaru.
Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru,wlać do wywaru, dodać pokrojonego kurczaka i marchewkę pokrojoną w plasterki, margarynę doprawić solą i pieprzem i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 24.09.2011 20:33
robię podobny sos potrawkowy ale dodaję jeszcze białego wina
Goya 09.02.2011 19:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak