Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej, łyżką cukru i połową szklanki mleka( najlepiej 3,2%). Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę pszenną należy przesiać na stolnicę. Wszystkie żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Gdy drożdże wyrosną dodać je do mąki pszennej wraz z żółtkami. Wyrobić ciasto. Dodać do niego rozpuszczone masło, skórkę cytrynową i wódkę lub spirytus. Ciasto wyrobić, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość odrywać niewielkie kawałki, formować placuszki, nakładać na nie marmoladę, zlepiać i układać na stolnicy pączki. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz, gdy będzie już mocno nagrzany wrzucać na tłuszcz pączki i smażyć je w obu stron na lekko brązowy kolor. Wyjmować z tłuszczu, odsączać. Gotowane pączki należy lukrować i posypywać wiórkami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    pączki zawsze są super
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    pączki lubię nawet bez posypki
  • 1
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Coś dla mnie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    superowe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    zapowiadają się pysznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !