Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kg
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
przyprawy 1 łyżeczka ( do pieczeni)
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
ketchup łagodny 1 łyżka
ocet jabłkowy 2-3 łyżki
sos chili 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

Kroki postępowania

1
Umyte mięso osuszyć, natrzeć sola i pieprzem.
Krok 1 - Mięso z łopatki pieczone w przyprawach foto
2
Do miseczki włożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać.
Krok 2 - Mięso z łopatki pieczone w przyprawach foto
3
Przyprawione solą i pieprzem mięso dokładnie obtoczyć w marynacie.
Krok 3 - Mięso z łopatki pieczone w przyprawach foto
4
Następnie uformować i zawinąć nitką kuchenną.
Krok 4 - Mięso z łopatki pieczone w przyprawach foto
5
Włożyć do worka do pieczenia mięsa, zawiązać i odłożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Krok 5 - Mięso z łopatki pieczone w przyprawach foto
6
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wykałaczką w foli zrobić kilka dziurek. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, ponownie włożyć do piekarnika żeby nabrało rumianego koloru i powstała chrupiąca skórka.
Krok 6 - Mięso z łopatki pieczone w przyprawach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 02.07.2017 14:25
Fajne mięsko;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak