Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sadło wieprzowe 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Sadło pokroić w kostkę, wrzucić do sporego garnka( takiego, w którym nie przywrze do spodu) i wstawić na mały ogień. Topić do momentu całkowitego stopienia i uzyskania brązowych kawałeczków sadła- skwarków. Topienie sadła trwa kilka godzin. Gotowy smalec rozlewamy do słoików. Taki domowy smalec jest na pewno lepszy od tego, który jest dostępny w sklepach.
Płynny smalec można przygotowywać z samymi skwarkami, ziołami, jabłkiem, czy cebulą. Należy jednak pamiętać, że cebula i jabłko zmniejszają jego trwałość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.11.2012 09:13
dawno nie robiłam ...
kielcok1 09.12.2011 11:25
bardzo dobry na chleb
rakow2
rakow2 02.05.2011 16:42
parę słoików by się przydało
pioge7 05.03.2011 16:20
ekstra
gosia47-47 18.11.2010 16:23
pycha
Dorota71 15.09.2010 13:42
swojskie = najlepsze
Iwusia 10.09.2010 10:14
Też kiedyś robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak