Sposób przygotowania

Sadło pokroić w kostkę, wrzucić do sporego garnka( takiego, w którym nie przywrze do spodu) i wstawić na mały ogień. Topić do momentu całkowitego stopienia i uzyskania brązowych kawałeczków sadła- skwarków. Topienie sadła trwa kilka godzin. Gotowy smalec rozlewamy do słoików. Taki domowy smalec jest na pewno lepszy od tego, który jest dostępny w sklepach.
Płynny smalec można przygotowywać z samymi skwarkami, ziołami, jabłkiem, czy cebulą. Należy jednak pamiętać, że cebula i jabłko zmniejszają jego trwałość.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Też kiedyś robiłam :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    swojskie = najlepsze
  • 5
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    ekstra
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    parę słoików by się przydało
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    bardzo dobry na chleb
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    dawno nie robiłam ...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !