Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 300 gram
natka pietruszki 2 sztuki
brokuły 300 gram
cebula 2 sztuki
ser feta 1/2 opakowania
masło 1/2 kostki
mąka 1,5 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
żółtko surowe 1 sztuka
jajko 4 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/8 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką

Kroki postępowania

1
Masło łączę z mąką i żółtkiem, po czym dodaję śmietanę (2 łyżki) i zagniatam całość do momentu połączenia składników. Ciasto umieszczam w lodówce na godzinę.
Krok 1 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
2
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję i umieszczam w formie po czym piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do 190C przez 15 minut.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
3
Szpinak podsmażam na patelni, dodaję do niego ugotowane i rozdrobnione za pomocą widelca brokuły, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną i podsmażoną cebulkę. Całość doprawiam solą i pieprzem po czym wykładam farsz na cieście.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
4
Na rozprowadzonym po cieście farszu nakładam kawałki sera Feta.
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
5
Pozostałą śmietanę łączę z jajkami i wylewam na farsz.
Krok 5 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto
6
Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut. Po czym wyjmuję z piekarnika, kroję i nakładam na talerze.
Krok 6 - Tarta ze szpinakiem, brokułami i pietruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak