Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z crustem ziołowym, zielonymi, sezonowymi warzywami i sosem szafranowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na rybę

polędwica z dorsza 1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szczypty
oliwa 20 ml
masło 50 g
gałązki rozmarynu 1 szt

sos szafranowy

Szafran nitki Prymat 1 szczypta
cebula biała 40 g
śmietana 36% 100 ml
masło 10 g
wino białe wytrawne 50 ml

składniki na sezonowe warzywa

szparagi zielone 8 szt
brokuły 60 g
groszek świeży 80 g
ser grana padano 20 g
woda zimna 3 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
bulion drobiowy 200 ml

składniki na crust

natka pietruszki 40 g
masło 20 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 g

chipsy z jarmużu

jarmuż 20 g
olej rzepakowy 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z crustem ziołowym, zielonymi, sezonowymi warzywami i sosem szafranowym

Bulion
Kurczaka myję i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieram włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę i por wrzucam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 20-25 %. Na koniec doprawiam bulion solą.

Sezonowe warzywa
Świeży groszek wrzucam na chwilę do wrzącej wody i odcedzam.. Wycinam z brokuł różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. W garnku do szparagów gotuję obrane do wysokości główek szparagi. Główki do szparagów powinny być poza wodą. Na patelnie topię odrobinę masła. Wrzucam zielone warzywa oraz starty ser. Zalewam bulionem i redukuję do momentu połączenia wszystkich składników.

Chipsy z jarmużu
Smażę na gorącym oleju jarmuż aż zrobi się chrupiący. Po procesie smażenia kładę na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru oleju.

Crust ziołowy
Bułkę tartą, pietruszkę oraz masło blenduję do momentu kiedy powstanie sypki chrust.

Sos szafranowy
W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko.

Ryba
Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję masło i smażę 2 minuty. Po tym czasie wstawiam do piekarnika na 2 minuty (termoobieg 180°C).

Wykończenie dania
Wykładam na głęboki talerz sezonowe warzywa, obok chipsy z jarmużu. Wylewam jedną łyżkę sosu szafranowego. Na postument warzywny wykładam rybę. Opcjonalnie można udekorować danie liśćmi botwinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 04.07.2017 11:40
pięknie wygląda
Konczi 01.07.2017 18:56
Fantastyczna propozycja - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak