Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorada z gałązką oliwna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa
Dorada
czarne oliwki bez pestek 3-4
pomidor
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
bazylia świeża
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
filety lub pasta z sardeli
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dorada z gałązką oliwna

Ryby oskrobać, wypatroszyć, zostawić łby, ale pozbawić je oczu oraz skrzeli. dokladnie umyć.Posolic i posypać pieprzem wewnatrz i zewnątrz. Owinąc folią i odłozyć na godzinę do lodówki.
Rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebule podsmazyc na oliwie.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekane oliwki, pokrojone sardele lub łyzke pasty, posiekane zioła. Dodac maly kieliszek bialego wytrawnego wina. Dusić kwadrans.
Wyjąc ryby z lodówki, ułzyć w brytfannie której dno przykrywa oliwa zalac sosem z oliwek i ziól. Piec bez przykrycia okolo 20 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak