Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makrela 2 szt
oliwa 1 łyżeczka
sól i pieprz

sałatka

szpinak świeży 4 garście
pomarańcza 1 szt
truskawki 1 szklanka
cebulka 1 szt
sok z pomarańczy 1/3 szklanki
papryczka chilli 1 szt
oliwa 2 łyżki
miód płynny 1-2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujmey, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.

Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.

Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.06.2017 18:58
dobra rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak