BOSCH - Odbierz 300 zł

Sposób przygotowania

Rydze powinny być średniej wielkości i bez korzonków. Należy je dokładnie oczyścić, ułożyć w łoju przekładając przyprawami. Każdą warstwę grzybów należy dobrze posolić. Ułożone w naczyniu grzyby zakręcić i wynieść w chłodne miejsce . Gdy grzyby wydziela sok i opadną dołożyć do pełna świeżych rydzów i ponownie odstawić. Gdyby wydzieliła się zbyt mała ilość soku (tzn. gdyby grzyby nie były pokryte sokiem) trzeba rydze zalać silnie osolona wodą tak aby były przykryte całkowicie płynem. Ponieważ powierzchnia płynu szybko pokrywa się pleśnią należy pamiętać o częstym jej zbieraniu i myciu zakrętki słoika. Kiszone grzyby należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, uzupełniając od czasu do czasu odparowany płyn.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !