Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka żywańska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
kiełbasa śląska 2 szt.
słonina wędzona 40 dkg
ziemniaki 5 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej 2 łyzki
wieprzowina 0,5 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka żywańska

Mięso pokroić na sznycle, rozbić, posolić i posypać pieprzem. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Kiełbaski przeciąć wzdłuż i jeszcze na pół. Słoninę pokroić w paski, a cebulę w grubsze plasterki. Folie aluminiowa pociąć na płaty około 20x20 cm i posmarować ją olejem. następnie kolejno układać składniki na folii w niewielki prostokąt: najpierw posypane sola ziemniaki, na nich słoninę, sznycle, kiełbasę i pokrojoną cebule. Zawinąć szczelnie brzegi folii aby w czasie pieczenia nie wyciekał sos. Ułożyć paczuszki na nie wysmarowanej blasze do pieczenia i piec w średnio rozgrzanym piekarniku około 40-50 minut. Podawać zapiekankę w folii bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak