Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z dorsza

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 10 dkg
wątróbka wieprzowa 10 dkg
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
sól do smaku
smalec 10 dkg
bułka tarta pikantna 2 łyżki
mąka 4 łyżki
filet z dorsza 1 kg
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z dorsza

Filety obsypać mąka i obsmażyć z obu stron na rumiano. Pokrojoną w kostkę cebulę, słoninę, czerstwą bułkę i wątróbkę włożyć do rondla wraz ze starta na jarzynowej tarce marchewką. . Dodać smalcu, przyprawy, ułożyć na wierzchu porcje dorsza, przykryć i dusić aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Następnie wszystko zmielić w maszynce z drobnym sitkiem (takim do pasztetów) dodać surowe jajka i wyrobić drewniana łyżką. Ułożyć masę w rondlu wysmarowanym tłuszczem i obsypanym tarta bułką. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) przez około 20 minut. Pasztet można podawać na gorąco lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 13.06.2011 13:03
fajny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak