Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

egipska sałatka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1/2 szkl
cytryna
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
sałata mała 1 szt
średnie pomidory 2 szt
szczypiorek 1 pęczek
fasola 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: egipska sałatka

fasolę moczyć klika godzin w chłodnej przegotowanej wodzie. w tej somej wodzię ją ugotować aż do miękkości, pod koniec lekko osolić. sałatę podrzeć i ułożyć na talerzach, dymkę pokroić w cienkie, ukośne krążki. pomidory pokroić w cząstki, czosnek dobrze rozetrzeć, szczypiorek drobno pokroić. wycisnąć sok z cytryny połączyć z oliwą, doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem. na sałatę wyłożyć dymkę i ostudzoną fasolę, a następnie udekorować cząstkami pomidorów i posypać szczypiorkiem, polać sosem. sałatka będzie lepsza gdy wymiesza się składniki w misce, zaleje sosem i odstawi na parę godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 18.10.2010 07:04
ciekawa
slawekslawek 05.09.2010 08:04
wole nasz polskie
SmakolykiJoanny 05.09.2010 07:34
ja jestem ciekawa jak samkuje poz robieniu ,jak ktoś zrobi niech mi da znać
Lidia11 04.09.2010 21:52
nie przepadam za fasolką więc u mnie ten składnik odpada
Agnieszka191 30.08.2010 20:30
robił ktoś?
pauluna
pauluna 30.08.2010 17:21
smakowoty przepis
marzencia2007 30.08.2010 12:52
,musi byc pyszna!
Monika193
Monika193 30.08.2010 11:49
pyszna
RenataZ-et 30.08.2010 11:17
ta sałatka to coś dla mnie!
Margo1 29.08.2010 15:22
Lubię z fasolką
plocia 29.08.2010 15:08
fasolka jest zdrowa
MAŁGORZATA108 29.08.2010 13:40
Jadłam podobną, miała jeszcze oliwki i suszone daktyle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak