Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), rozpuścić 1/3 kostki masła na patelni, wrzucić włoszczyznę i lekko poddusić, dodać również por w całości, posolić do smaku, a na końcu wrzucić drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski - (mieszać od czasu do czasu i uważać, żeby się nie rozpadły), kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone całość wrzucić do 3/4 garnka z kostkę rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na małym ogniu, por wyrzucamy z garnka, zupę doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Na koniec zupę pieczarkową można zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu), można także posypać świeżą natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Paweł29

    Można przyozdobić kulkami takimi jak na zdjęciach.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !