Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

brokuł
ziemniaki 8 większych
por większy
masło łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem
kostka rosołowa
natka pietruszki pęczek
ząbek czosnku 4

Przyprawy i dodatki

serek mascarpone 2 łyżki
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
ser pleśniowy niebieski 50 g OPCJONALNIE
szynka parmeńska lub szwarcwalcka - 2 plastry OPCJONALNIE
szczypiorek posiekany garść

Przepis i sposób przygotowania na: KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

Ziemniaki kroję w kostkę.
Posiekanego pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru. Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
Całość miksuję na gładki krem. Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
Zamiast szynki i sera pleśniowego zupę można zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.06.2017 16:08
Dziękuję. :)
berys18 27.06.2017 10:01
wspaniale się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak