Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki w lukrze

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód 12,5 dag
cukier 12,5 dag
masło 7,5 dag
jajko 1 sztuka
mąka 40 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier puder 25 dag
cynamon, starta skórka pomarańczy po 1 łyżeczce
Goździki całe Prymat 1/4 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropelek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki w lukrze

Miód, masło i cukier roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do przestudzonej masy miodowej dodać przyprawy: cynamon, goździki, olejek i skórkę pomarańczy, a także jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy i pokroić np na rąby lub serduszka. Ciasteczka piec w temp 175 stopni po ok 10 min. Cukier puder utrzeć z ok 4 łyżkami ciepłej wody. Pierniczki posmarować lukrem i ozobić np kandyzowanymi wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 01.10.2014 14:31
pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak