Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
słonina 10 dkg
jelita wieprzowe 1 metr
cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
tłuszcz 20 (od jelit)

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Tłuszcz od jelit pokroić drobno, przesmażyć, pod koniec dodać posiekaną cebulę. Z utartych ziemniaków odlać nadmiar soku, dodać tłuszcz z cebulką, sól i pieprz, wymieszać i dość luźno wypełnić masą oczyszczone jelita. Końce zawiązać i ułożyć w lekko natłuszczonej blasze. Słoninę drobno posiekać i przesmażyć, kiszkę polać kilkoma łyżkami stopionego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kiedy się ogrzeje, w kilku miejscach nakłuć jelito ostrym drewienkiem , co zapobiega pękaniu. Podczas pieczenia polewać kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się przyrumieni - obrócić na drugą stronę. Piec 1 godzinę . Wyłożyć na półmisek, polać skwarkami, podawać bardzo gorącą z surówkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 29.08.2010 14:21
ee tam, pewnie że dla Ciebie
Margo1 29.08.2010 12:00
to chyba nie dla mnie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak