Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki blue cheese z jelenia

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

udziec z jelenia 400 g

Marynata

olej rzepakowy 100 ml
sos sojowy ciemny 20 ml
sól do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta

Sos blue cheese

ser pleśniowy typu gorgonzola 5 dag
masło 5 dag

Porada

Aby jelenina skruszała najlepiej ją wcześniej zamrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: Steki blue cheese z jelenia

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z solą. rozmarynem i sosem sojowym. Udziec jeleni kroimy w plastry grubości 1,5-2 cm. Wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Krok 1 - Steki blue cheese z jelenia foto
2
Tak przygotowane mięsa albo smażymy albo grillujemy z dwóch stron. W zależności od temperatury i stopnia spieczenia jaki chcemy osiągnąć. Ja przygotowywałem steki medium well.
Krok 2 - Steki blue cheese z jelenia foto
3
Gorgonzolę, masło oraz smaki z patelni po smażeniu steków łączę ze sobą. Rozdrabniam widelcem. Takie masełko nakładam na gorący stek aby zdążyło się rozpuścić.
Krok 3 - Steki blue cheese z jelenia foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 27.06.2017 23:17
apetyczne danie
Pani Domu 27.06.2017 10:05
z chęcią bym popróbowała
JulkaTomeczek 26.06.2017 09:45
Zjadłabym takie uwielbiam dziczyznę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak