Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki Babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 10 dkg
cukier 2 łyżki
jajko 2 sztuki
śmietana 4 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki Babci

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą, dodać pokrojone w niewielkie kawałeczki masło i wyrabiać nożem. Dodać śmietanę, cukier i jajka, posiekać z mąką i szybko wyrobić ręką. Ciasto pozostawić przez godzinę w chłodnym miejscu. Wyjąć, rozwałkować i wycinać filiżanką krążki o średnicy nieco większej od górnej części foremki. Krążkami ciasta wykładać wysmarowane olejem foremki od babeczek, a spód każdej nakłuć widelcem. Piec w temp. ok. 200 stopni przez 10-15 minut, aż będą miały złoty kolor. Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać aż babeczki ostygną i dopiero wtedy wyjmować. Bezpośrednio przed podaniem babeczki można udekorować śmietaną i owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 19.08.2011 10:24
bomba
Margo1 29.08.2010 11:54
Fajowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak