Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z sarny

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 5 szkl
jajko 2 szt
sól szczypta
woda 1 szkl
olej 6 łyżek

Farsz

schab ze sarny 1 kg
kapusta kiszona 70 dag
sól i pieprz do smaku
ząbki czosnku 4 szt
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyzeczka
cebula 1 szt
słonina 30 dag

Porada

Na kilka dni przed robieniem pierogów mięso z sarny należy zamrozić aby pozbyć się zapachu wiatru.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z sarny

Mięso i kapustę gotujemy osobno do miękkości. Odcedzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę w kostkę. Do farszu dodajemy skwarki wraz z tłuszczem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą, pieprzem ,przyprawą uniwersalną, przyprawą do wołowiny i dokładnie wyrabiamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Na brzegach robimy wzorek widelcem. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak