Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
drożdże świeże 30 g
cukier 3 łyżki
jajko
szczypta soli

ponadto

cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Kolejno dodajemy gotowy zaczyn i rozbełtane jajko, mieszamy. Ciasto wyrabiamy parę minut, aby pozbyć się grudek i wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie, strzepujemy jej nadmiar i nakładamy porcję ciasta. Racuchy smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe placuszki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 26.06.2017 19:49
bardzo smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak