Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy obieramy i gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy.Surowa kasze gryczana mieszamy z ziemniakami,a nastepnie dokłdanie rozgniatamy tłuczkiem,by powstała masa o jednolitej konsystencji,bez grudek.W garnku roztapiamy margaryne na małym ogniu.Wbijamy jajka dodajemy pokruszont biały ser i dokładnie mieszamy.Mase serowa dodajemy do ziemniaków z kasza,wlewamy smietane przyprawiamy sola do smaku i mieszamy.Przekładamy do natłuszczonej blachy.Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st.wkładamy blache z pirogiem i pieczemy 1,5 godz. az na wierzchu utworzy sie skorupa.;

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !