Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10
marchewki 3
cebule 2
buraczki 2
kapusta biała 1/2
kiełbasa śniadaniowa 2
boczek 15 dag
smalec
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: duszaczki

Marchewki, ziemniaczki i kiełbaska pokroić w talarki średniej grubości (ok. 3mm). Cebulkę pokroić w piórka, buraczki pokroić w cienkie półplasterki (tak aby wielkość miały zbliżoną do marchewek), kapuste zszatkowac. Boczek jeżeli jest wędzony wystarczy tylko pokroić w cienkie paseczki, jeżeli surowy, to po pokrojeniu należy go przesmażyć na patelni. SPOSÓB UKŁADANIA: 1. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem, układam ściśle kiełbaske (ważne aby to była pierwsza warstwa po warzywa mogą \"przywrzeć\") 2. Układamy ściśle na to ziemniaczki. 3. Następnie wrzucamy częsc marchewki, buraczków, resztę pokrojonej kiełbaski i cebulkę. Pieprzymy i posypujemy jarzynka. 4. Na to układamy kolejna warstwę ziemniaczków, następnie resztę warzyw i cebulkę. Posypujemy boczkiem (jeśli był smażony to wylewamy razem z tłuszczem). Posypujemy przyprawami. 5. teraz należy ułożyć ostatnią warstwę ziemniaczków i lekko posypać je przyprawami. Na to należy położyć w kilku miejsca 1-2 łyzki smalcu aby się nie spikło. naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 90 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 06.10.2010 17:36
bardzo lubie duszaki, ale robione na ognisku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak