Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu
Kroki postępowania
Pieczarki i pora pokroić w paski. Na suchej grubej patelni przesmażyć najpierw pieczarki, po 4-5 minutach dodać pory. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Pod konie możemy dodać posiekany czosnek.
Pomidora wyparzamy i zdejmujemy skórkę.
Do przesianej mąki kruszyć drożdże, posypać szczyptę cukru, chwilę odczekać.
Potem wlać letnią wodę, olej, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować w okrąg.
Spód okrągłej formy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, dół i boki.
Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
Boki podrośniętego ciasta wyłożyć kawałkami liści chrzanu.
Około 10 minut podpiec w 190 C, potem dopiekać w 180 C do przyrumienienia.
Po upieczeniu ozdobić listkami bazylii.