Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg( gatunek Lima)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ząbki czosnku 8 szt
tymianek 4 gałązki
oliwa 1 litr( lub 1 litr oleju)
pieprz 8 ziarenek
bazylia 4 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z nich pestki i płyn. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Oczyszczone pomidory układamy skórką do dołu w suszarce do suszenia warzyw i owoców. Pomidory suszymy całą noc, po 3 godzinach suszenia pomidory solimy solą morską, posypujemy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy do nich 1/2 czosnku. Pomidory wtedy przejdą zapachem czosnku i bazylii. Pomidory będą ususzone gdy brzegi zaczną się zwijać i marszczyć a w środku są suche. 2. Olej lub oliwę mocno podgrzewamy ale uważając aby nie do doprowadzić do wrzenia. Pomidory wrzucamy do słoika dodajemy trochę czosnku, 2 ziarna pieprzu, gałązkę tymianku posypujemy bazylią potem warstwę pomidorów czosnek i wlewamy ciepłą oliwę. Pomidory układamy do 3/4 słoika zostawiając miejsce aby po wlaniu oliwy mogły napuchnąć. Pomidory w czasie wlewamy oliwy będą delikatnie zkwierczeć i puchnąć jest to normalne zjawisko które świadczy że oliwa ma odpowiednią temperaturę i pomidory są dobrze ususzone. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby się zassały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak