Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keczup pomidorowo- śliwkowy

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg( gatunek Lima)
śliwki 1,5 kg
jabłka 2 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula 4 szt
ząbki czosnku 4 szt
cukier 4 łyżki
sól 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
ocet 10 % 2/3 szklanki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szt

Porada

Keczup świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy lub jako sos do pulpetów i gołąbków.

Przepis i sposób przygotowania na: Keczup pomidorowo- śliwkowy

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek i jabłka w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki włożyć do garnka dodać 1/2 szklanki wody, liście, ziele , goździki, pieprz i gotować do miękkości. Gdy warzywa zmiękną rozdrobnić je mikserem lub blenderem na gładką masą. Do sosu dodać ocet oraz przyprawy i gotować jeszcze około 30 minut. Gorący sos przełożyć do suchych i czystych słoików, zakręcić zakrętki i pasteryzować 10 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem aby się zassały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.06.2017 21:50
bardzo ciekawy pomysł
mysza75 22.06.2017 21:34
jaki fajny ketchup
ada.la 22.06.2017 19:44
ze śliwką jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak