Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki twarogowe w czekoladzie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zmielony twaróg śmietankowy 200-250g
biszkopty okrągłe domowe ok.100g
cukier puder do smaku
pasta z wanilii do smaku
rodzynki 2 łyżki
czekolada deserowa do polania
perełki cukrowe i inne ozdoby

Porada

Proste i dość szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Można podawać małym dzieciom, nie wymagają pieczenia i nie zawierają chemicznych konserwantów.

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki twarogowe w czekoladzie

Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie lub słabej herbacie i odstawić na kilka godzin lub na noc. Zmielić biszkopty na mączkę.

Tłusty twaróg śmietankowy (ogrzany do temp. pokojowej) przecisnąć przez praskę i dosłodzić do smaku oraz dodać niewielką ilość pasty waniliowej albo naturalne ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Do masy serowej dodać bardzo dokładnie odcedzone rodzynki (można je nawet osuszyć na papierowych ręcznikach) i mieszając stopniowo dodawać mączkę biszkoptową, aż całość uzyska zwartą konsystencję, jak ciasto na kluski śląskie.

Uformować z masy serowej wałeczki, pokroić na kawałki po kilka cm długości, osłonić folią i wstawić do lodówki.

Kiedy będą już zimne rozpuścić czekoladę i polać batoniki.
Udekorować, póki czekolada jeszcze jest płynna. Ponownie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.07.2017 10:09
Ja się zainspirowałam właśnie kupnymi batonikami z Czech :) Dawniej robiłam podobne mojemu małemu niejadkowi ;)
edytazaw89@wp 02.07.2017 11:35
Wygląda pysznie
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:22
ooo ! podobne batoniki kiedyś w sklepie znalazłam i były pyszne,muszę spróbować takie zrobić
Bernadeta1 23.06.2017 09:54
fajny przepis na słodkości dla dzieci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak