Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na liściach chrzanu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 50 g
woda ciepła 500 ml
cukier 1 łyżka
sól 1,5 łyzki
pestki słonecznika 50 g
pestki dyni 35 g
siemię lniane 30 g + do posypania
chrzan 4 duże liście

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na liściach chrzanu

Kroki postępowania

1
4 spore liście chrzanu należy opłukać, osuszyć i ostrym nożem wyciąć całą zgrubiałą łodygę.
Dwie blaszki 22/9 cm wysmarować tłuszczem, spód i boki wyłożyć liśćmi chrzanu.


Krok 1 - Chleb na liściach chrzanu foto
2
Pokruszone drożdże posypać cukrem, rozetrzeć, dolać ciepłą wodę, sól, mąkę, wymieszać.
Na koniec wsypać pestki słonecznika, dyni i siemię lniane, znów wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszek, przykryć do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb na liściach chrzanu foto
3
Wierzch posypać siemieniem lnianym.
Piec w 185 C około 50 minut ( góra i dół ).Lekko przestudzić.
Krok 3 - Chleb na liściach chrzanu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 23.06.2017 15:04
Świetny chleb :)
gosia56 22.06.2017 08:57
ciekawy pomysł z tymi liśćmi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak