Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, śmietanę i całość miksujemy. Wlewamy mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Następnie dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

Do rondla z roztopionym masłem wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki, dodajemy brązowy cukier, syrop klonowy i doprawiamy rozmarynem. Całość karmelizujemy.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Wykładamy niewielkie porcje ciasta, tak, żeby pacakesy miały średnicę mniejszą od małego talerzyka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ułożone jeden na drugim. Na górę wykładamy truskawki wraz z sosem z karmelizowania. Dekorujemy listkami mięty.

Porada autora

Rozmaryn będzie bardziej aromatyczny, gdy go podgrzejemy.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne placuszki : )
  • 0
    p1100027
    Opublikowano

    gosia56

    super placuszki
  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Wspaniałe i kuszące smakiem placuszki.;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    pysznie wyglądaja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !