Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

roladki biszkoptowe z owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki

masa

serek mascarpone 500 gram
śmietana 30% 1/4 szklanki
cukier puder 3 łyżki

wypełnienie

galaretka owoce leśne 1 sztuka
jeżyny 200 gram
woda 1/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: roladki biszkoptowe z owocami

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, aby biszkopt się za bardzo nie przyrumienił i nie wysuszył, dlatego można skrócić czas pieczenia w zależności od piekarnika.
Krok 1 - roladki biszkoptowe z owocami foto
2
Upieczony biszkopt kładziemy na wilgotnej ściereczce,zdejmujemy papier, dzielmy na 4 równe pasy. Każdy z pasów przykrywamy tej samej wielkości kawałkiem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon (ciasto musi być jeszcze ciepłe). Odstawiamy do wystudzenia ( ja włożyłam do obręczy cukierniczych aby się nie rozwijały,ale można użyć np. formy do muffinów lub filiżanek).
Krok 2 - roladki biszkoptowe z owocami foto
3
wypełnienie:
Galaretkę rubinową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach ok.20x30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kila minut do lodówki.
Krok 3 - roladki biszkoptowe z owocami foto
4
Jeżyny rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy. Zmiksowane jeżyny łączymy z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Studzimy,a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia.

Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) .
Krok 4 - roladki biszkoptowe z owocami foto
5
masa:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem.
Krok 5 - roladki biszkoptowe z owocami foto
6
Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie.
Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było "zlepić" brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu).
Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny .

Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy.

Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy na wierzch kilka jeżyn.
Krok 6 - roladki biszkoptowe z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.06.2017 13:51
dziękuję...
Wiktoria29 27.06.2017 13:50
dziękuję...
Wiktoria29 27.06.2017 13:50
dziękuję...
Wiktoria29 27.06.2017 13:50
dziękuję.....
Wiktoria29 22.06.2017 09:57
bardzo dziękuje
Wiktoria29 22.06.2017 09:57
bardzo dziękuje
Wiktoria29 22.06.2017 09:57
bardzo dziękuje
Wiktoria29 22.06.2017 09:57
dziękuję...
marzut 21.06.2017 14:38
Ciekawy przepis
IZABELA29 21.06.2017 13:51
Bardzo fajne
mirosława4 20.06.2017 08:35
apetyczne !
Krystyna32 20.06.2017 07:58
pyszności :)
Mniam 19.06.2017 23:15
Świetny pomysł na smaczny i oryginalny deser :)
Renataj 19.06.2017 23:07
Wspaniały deser:)
Babeczka35 19.06.2017 21:49
Pysznie wyglądają:) Mniam:)
halina17 19.06.2017 21:47
Dobre roladki.
KORAL 19.06.2017 21:02
fajnie wygląda :)
Wiesława1 19.06.2017 20:28
Pyszna propozycja
agnieszka214 19.06.2017 19:51
Bardzo pyszne słodkości
bietka 19.06.2017 19:45
pyszne roladki : )
Diana Rusiłowicz 19.06.2017 19:32
Przepyszny pomysł.
cukiereczek 19.06.2017 17:46
to jest rewelacyjne
Janina 19.06.2017 17:16
Fajny pomysł;))
dodi 19.06.2017 15:03
swietnie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak