Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z karaibskiej rafy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczaki
chutney z mango
rum
imbir
Goździki całe Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z karaibskiej rafy

SKŁADNIKI: 2 kurczaki broilery przekrojone na połówki - u nas 4 udka, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół szklanki ciemnego cukru, 4 łyżki ciemnego rumu, 1 łyżka soku z limonki, 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, 2 krople ostrego sosu, 30 dag chutney\'a z mango np. taki domowej roboty, plasterki cytryny i limonki, natka pietruszki.

SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaki natrzeć solą i pieprzem. Przygotować karaibską pastę. Zmiksować cukier, 2 łyżki rumu, sok z limonki, pieprz cytrynowy, imbir, goździki, cynamon, czosnek i ostry sos. Pastą natrzeć kurczaki. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni aż kurczak będzie miękki. Zmiksować chutney z pozostałymi 2 łyżkami rumu. Posmarować upieczonego kurczaka i zapiec 3 minuty. Podawać z plasterkami, cytryny, limonki i natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 21.10.2010 12:30
super
Mysiunia 29.08.2010 14:09
wygląda znakomicie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak