Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 8 szt
sok z pomarańczy 1 szt
skórka z pomarańczy lub limonki 1/2 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
kolendra mielona 1/4 łyżeczki
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
pesto 4 łyżki
makrela 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto

Filety z makreli myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i skorą z pomarańczy – ostawiamy na chwilę na bok.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy pomidory do blendera, dodajemy ½ soku, koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystko na gładką masę. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Pesto bazyliowe łączymy z ½ soku pomarańczowego- jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Zamarynowaną makrelę przekładamy na rozgrzany grill lub patelnie grillową i grillujemy około 2-4 minut z każdej strony. Rybę przekładamy na deskę.

Chłodnik nalewamy do 4 miseczek, na każdą porcję kładziemy porcję pesto bazyliowego a na to kawałek grillowanej makreli, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy.

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 15.06.2017 19:18
Fajne połączenie, nie jadłam jeszcze chłodnika z grillowaną rybą :)
Ada-Gaba 14.06.2017 14:03
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak