Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 4 okrągłe
kasza pęczak 3/4 szklanki
szpinak świeży 150 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone Smak 6-8 szt
mozzarella w kulce 125 g
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Szpinak myjemy na sitku i wrzucamy na patelnię do cebuli z czosnkiem. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Krok 1 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
2
Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy masło oraz sól i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż pęczak wchłonie wodę, a następnie zestawiamy z ognia na około 10 min., aby odpoczął. Następnie dodajemy ugotowany pęczak oraz pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Krok 2 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
3
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone cukinie. Zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. Podajemy na gorąco.
Krok 3 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
4
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i małą łyżeczką wydrążamy środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pęczaku. Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i również dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy.
Krok 4 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto
5
Zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. Podajemy na gorąco.
Krok 5 - CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.06.2017 15:11
Dobre jedzonko podano
Wiesława1 14.06.2017 19:04
Ciekawy pomysł
marzut 14.06.2017 11:59
Super przepis
RenataZ-et 14.06.2017 09:27
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak