Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oliwie rozgrzanej z 1 łyżką masła. Dodajemy szpinak mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy 1 łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.
Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wystające za rant formy ciasto zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.

Porada autora

Rozkruszony ser feta lepiej się rozpuści w trakcie zapiekania.

Komentarze

  • 0
    p1100027
    Opublikowano

    gosia56

    na pewno super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jagoda5913

    super kolacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !