Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pełnoziarnista 1,5 szkl
żółtko jajek 1 szt
masło 100 g
woda 50 ml
sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie

cukinia 1 szt
pasta 1/2 op
ser feta 1/2 op
oliwa 2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie żółtko oraz wodę. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30-35 cm.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy na nim pastę warzywną z czosnkiem niedźwiedzim.
Krok 1 - RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ foto
2
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy.
Krok 2 - RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ foto
3
Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło.
Krok 3 - RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 10.06.2017 23:50
Dziękuję :)
adelajda 09.06.2017 18:28
Ciekawy przepis
Ewa Wojtaszko 09.06.2017 17:16
coś nowego,fajne
wwwiolka 09.06.2017 09:10
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak