Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
cebula 1 szt
czosnek 6 ząbków
ziemniaki 2-3 szt
oliwa 2 łyżki
bulion 1 litr
śmietana 30% 200 ml
sól i pieprz
grzanki do posypania
ser żółty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA

Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zagotowujemy. Zupę podajemy z grzankami i startym żółtym serem na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.06.2017 14:52
ciekawa zupa :)
KuchniaMagdaLeny 06.06.2017 01:25
Dziękuję :) Zupka jest pyszna :) polecam
KORAL 05.06.2017 15:58
ciekawa zupa :)
dodi 05.06.2017 10:25
pyszna zupka
Róża1 05.06.2017 09:51
superowy przepis !!!!!!!!!!!!!
IZABELA29 05.06.2017 08:27
Musi byc smaczna
marzut 05.06.2017 07:21
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak