Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło i dodaj cukier. Powoli mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie ściągnąć miskę z garnka i poczekać około 4 minuty, aż czekoladowa masa ostygnie. W międzyczasie ubić słodka śmietankę i 2 białka na sztywno.
Do czekolady dodać szczyptę chilli, żółtka, śmietankę i białka. Całość delikatnie wymieszać.
Dzięki delikatnemu mieszaniu do masy zostaną wprowadzone bąbelki powietrza, dzięki temu mus będzie puszysty. Przelać masę do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki na około 60 minut. Tak przygotowany mus czekoladowy można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Kiedy mus czekoladowy się chłodzi przygotować jadalną ziemię. Do miski włożyć zmielone migdały, cukier, mąkę pszenną, kakao i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika 150 stopni C na 15 minut. Przed podaniem musu czekoladowego posypać go ziemią jadalną i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze

  • 0
    img_20130717_161126
    Opublikowano

    Wiktoria29

    super deser
  • 0
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    Rewelacja deser, a ziemia jako baza do innych deserów
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    bardzo ciekawa propozycja deseru
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    koniecznie muszę zrobić :)
  • 0
    p1100027
    Opublikowano

    gosia56

    na pewno pycha
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ciekawa propozycja :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Julia5

    próbował ktoś może zrobić jadalną ziemię z mąki bezglutenowej? byłabym wdzieczna za odpowiedź, czy da się ja tak zrobić ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !