Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karczochy 4 szt
pomidory 2 szt
cytryna 1 szt
szalotka 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 3 szt
wino białe wytrawne 200 ml
sok z cytryny 3 łyżki
bulion cielęcy 200 ml
zioła 1 tymianek,bazylia,oregano,cząber
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie

Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem je z wody. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natychmiast natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.

W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli. Gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki.

Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon umyłem, oberwałem listki, posiekałem. Dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem osaczone karczochy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 02.06.2017 16:34
nigdy nie próbowałam karczochów,ciekawa jestem jak smakują
Mniam 01.06.2017 13:51
Spróbowałabym z ciekawością :)
ilka01 31.05.2017 22:08
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak