Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki tygryski

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 1/2 szkl
mleko 1 szkl
woda 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 12,5 g
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżki

POLEWA TYGRYSIA

ryż 3/4 szkl
drożdże świeże 12,5 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
woda 1/2 szkl

Porada

Zamiast bułeczek z tego ciasta można uformować bochenek chleba i upiec z polewą tygrysią. Należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki tygryski

Kroki postępowania

1
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody. Składniki te należy wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto przesiać mąkę dodając sól, ciepłe mleko i olej. Wlać spieniony zaczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Bułeczki tygryski foto
2
Przygotować ryżową polewę. Ryż zmielić na mąkę w młynku do mielenia kawy. W miseczce rozetrzeć świeże drożdże z cukrem, solą i wodą. Dodawać zmielony ryż porcjami, aż uzyskamy mieszankę o konsystencji śmietany.
Krok 2 - Bułeczki tygryski foto
3
Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na ok 10 jednakowych części. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 15 min.
Krok 3 - Bułeczki tygryski foto
4
Na wyrośniętych bułeczkach rozsmarować grubo polewę ryżową, na całej powierzchni.
Krok 4 - Bułeczki tygryski foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez około 30 min. Skórka powinna popękać i się zrumienić. Studzić na kratce. Smacznego :)
Krok 5 - Bułeczki tygryski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.06.2017 07:41
świetne bułeczki
ania2610 24.05.2017 18:51
ale super są te bułeczki :)
RenataZ-et 23.05.2017 21:22
rewelacyjny pomysł
Renataj 23.05.2017 21:03
Fajny pomysł:) Apetyczne bułeczki:)
cukiereczek 23.05.2017 19:25
wspaniałe,puszyste bułeczki
Janina 23.05.2017 16:12
Pyszności;))
marzut 23.05.2017 15:44
Super przepis
dodi 23.05.2017 09:24
apetytu mi narobiłaś tymi apetycznymi bułeczkami
KORAL 23.05.2017 08:07
ładnie wyszły :)
Krystyna32 23.05.2017 07:39
bardzo fajne
Babeczka35 23.05.2017 06:52
Super wyglądają. Mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak