Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogonowa (wołowa)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogon wołowy 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
ziemniaki 3 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogonowa (wołowa)

Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli.
Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy, dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy, pozostawiamy na wolnym ogniu około 20-25 min (do miękkości warzyw).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 19.05.2017 18:30
kiedyś mój wujek robił zupy na ogonie, nawet dobre były, ta powinna być świetna :)
halina17 18.05.2017 19:44
Dobra zupa.
Habibi 18.05.2017 16:47
Dawno nie robiłam zupy ogonowej, a bardzo lubię :) Kiedyś była bardziej znana i popularna ;)
slodkieniebo 18.05.2017 13:27
Ciekawa zupa
olkaaa 18.05.2017 12:21
jeszcze nie jadłam
bertpvd 18.05.2017 10:41
smaczna zupa
Mniam 18.05.2017 10:39
Całe wieki nie jadłam tej zupy, ale bardzo mi smakowała :)
Wacław 18.05.2017 09:35
zachęcająca zupa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak