Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
woda 150 ml
drożdże 5 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatki do pizzy

kiełbasa biała 1 szt.
schab wieprzowy 100 g (pieczony)
rodzynki 20 g
czosnek 2 ząbki
ocet winny 1 łyżka
cebula czerwona 1 szt.
papryczka pepperoni czerwona 1 szt.
ser żółty 50 g (dojrzewający)
masło klarowane 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
oliwki czarne
oregano
Kminek mielony Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy wodę w temperaturze pokojowej i dodajemy pokruszone drożdże. Mąkę dodajemy stopniowo, cały czas mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji mąki dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy. Ciasto zwijamy w kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Czosnek kroimy w plasterki. Podsmażamy go na maśle klarowanym, a następnie dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym i dodajemy ocet winny. Gdy ocet delikatnie odparuje doprawiamy solą i mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
2
Deskę posypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Rozgniatamy rękami na płaski okrągły placek. Smarujemy delikatnie 1 łyżką oleju, żeby ciasto nie przyjęło wody z dodatków. Na ciasto wykładamy sos z patelni i posypujemy oregano. Cebulę kroimy w plastry i rozdzielamy na krążki. Na pizzy układamy kolejno: krążki cebuli, schab porwany na kawałki oraz cząstki białej kiełbasy bez osłonki. Całość posypujemy kminkiem mielonym. Na końcu układamy paprykę papryczkę pepperoni pokrojoną w plasterki i posypujemy startym żółtym serem. Wierzch delikatnie skrapiamy łyżką oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto
3
Pieczemy na kamieniu do pizzy w piekarniku z opcją termoobieg przez 5 minut w 310°C lub bez kamienia przez 9 minut w 250°C również z opcją termoobieg.
Na upieczoną pizzę wykładamy czarne oliwki. Możemy udekorować ją listkami natki pietruszki.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Domowa pizza z białą kiełbasą, odc. 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.06.2017 18:39
znakomita pizza :-)
ilka01 09.05.2017 16:38
super propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak