Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec z indyka
kilka suszonych śliwek
garść młodych listków szpinaku
peczek botwinki
mała cebulka
ząbek czosnku
sól, pieprz
śmietany 18% 2 łyzki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka

Usuń kość z udźca z indyka, mięso pokrój na porcje i ułóż w naczyniu. Posyp indyka przyprawami w proporcjach smakowych, które odpowiadają ci najbardziej, podlej olejem, a następnie zakryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wstaw przygotowane mięso do piekarnika i piecz ok. 45 min. w temp. 180 st. pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrycie, ułóż na mięsie suszone śliwki i zapiekaj jeszcze 10 min.

Szpinak i botwinkę posiekaj, pokrój w kostkę cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulkę, a gdy się podsmażą także liście szpinaku i botwinki. Blanszuj je krótko aż liście zwiędną. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z indykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 16.02.2013 09:19
mniam mniam;]
kotlet 26.09.2010 20:51
mmmm pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak