Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa z polewą czekoladową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma 2 litry

jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
mąka tortowa 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 3/4 szklanki
masło do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Polewa czekoladowa

masło lub margaryna 125 g
cukier 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa z polewą czekoladową

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy mąkę do masy oraz stopniowo dolewamy olej. Miksujemy na gładką masę. Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Do reszty ciasta dosypujemy kakao i ponownie miksujemy. Wylewamy na jasną masę wokół babki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Wsypujemy kakao i energicznie mieszamy aby polewa się nie przypaliła. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Gotujemy około minuty. Ciepłą oblewamy babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 28.04.2017 18:56
fajna
KORAL 28.04.2017 15:10
uwielbiam takie babeczki :)
mirosława4 28.04.2017 12:17
smaczna babeczka
endzi
endzi 28.04.2017 11:00
Świetna babka!
olkaaa 28.04.2017 10:36
lubię taką
VioletoweKucharzenie 28.04.2017 10:28
Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna babka dwukolorowa. Taką doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak