Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na nieskomplikowany obiad, czyli fritattę makaronową z warzywami. Zobacz jak przygotować to danie. 

Składniki:

makaron penne 200 gramów
papryka żółta pieczona 1 sztuka
papryka czerwona pieczona 1 sztuka
papryka zielona pieczona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
pieczarki 100 gramów
jajko 6 sztuk
woda 2 litry
cebula 1 sztuka
ser żółty starty 100 gramów
mozzarella małe kulki 300 gramów
masło klarowane
pomidory suszone Smak
Bazylia suszona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36

Oryginalnie frittata to danie włoskie, które przygotowuje się z połączenia warzyw, sera i całość zapieczona zostaje w masie jajecznej. W tym przepisie znajduje się jeszcze jeden dodatkowy składnik - makaron penne, który sprawia, że to danie jest mocno pożywne i idealne na obiad. Przygotuj to bezmięsne danie i wracając do niego zawsze, gdy brakuje Ci pomysłów na lunch, kolację lub danie główne. 

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, a pieczarki w grube plastry. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebulę i pieczarki, doprawiamy bazylią. Kiedy woda z pieczarek odparuje, a cebula się zeszkli, wrzucamy na ok. minutę pokrojoną cukinię, mieszamy i wyłączamy ogień.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
2
Do garnka z wrzącą wodą dodajemy czubatą łyżkę soli. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Do miski wybijamy jajka, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy warzywa z patelni oraz doprawiamy ostrą papryką.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto
3
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do masy jajeczno – warzywnej. Do tej samej miski, dodajemy wcześniej upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę (Aby upiec paprykę należy oczyścić ją z gniazd nasiennych, pokroić na połówki i posmarować olejem, kolejno zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10-15 minut. Gdy skórka zrobi się brązowa, wyjąć paprykę i zahartować ją w zimnej wodzie, obrać ze skórki). Do makaronu i warzyw dodajemy kolejno 5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę oraz żółty tarty ser. Mieszamy i wykładamy na patelnię. Na koniec dodajemy kulki mozzarelli, wciskając je między farsz. Podgrzewamy na patelni czekając aż jaja zaczną się ścinać i zwiążą masę. Patelnie możemy wstawić do piekarnika na 10 minut na 180°C, albo odwrócić na patelni i usmażyć na drugiej stronie. Kiedy jajka się zetną a ser rozpuści, danie jest gotowe do podania.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Frittata makaronowa z warzywami, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak